Een werkstuk om trots op te zijn!
Voor het keuzevak Elektrische Voertuigen hebben de leerlingen een spectaculair werkstuk gemaakt om werkelijk trots op te zijn. De leerlingen hebben namelijk echte elektrische drift trike gemaakt, samen met het lokale bedrijfsleven en op een duurzame manier. Voor het bouwen van de drift trike zijn onderdelen gekocht op marktplaats of kwamen via afgeschreven materiaal via een lokale fietsenmaker van der Kruijs fietsen. Hierdoor kreeg het werkstuk, naast uiteraard elektrificatie, een duurzaam karakter. De leerlingen ontvingen een aantal gastlessen Wim Pijnappels, bedrijfsleider van Metalco, waarna ze met nieuwe kennis in hun rugzak aan de slag gingen met de design circle: brononderzoeken, ideeën genereren, testen en natuurlijk maken. Het maken gebeurde gedeeltelijk bij Metalco door de leerlingen die werden ondersteund door professionals. Bedrijven naar binnen en leerlingen naar buiten! De leerlingen hebben dar veel opgestoken van bedrijfscultuur en veiligheid maar vooral ook van de mogelijkheden van de metaalsector. Na 12 weken hard werken was het tijd voor “hard fun”. De leerlingen mochten met hun drift trike naar de kartbaan van de Voltage in Tilburg! Voor de leerlingen was dit absoluut de kers op de taart. Van dit werkstuk is een blog geschreven waar de totstandkoming van de drift trike mooi uiteengezet wordt.
Een aantrekkelijk doel motiveert! De leerlingen zagen het filmpje en wilden niets liever dan ooit zelf met een elektrische drift trike rijden.
Van de Kruijs Tweewielers doneert hier drie elektrische scooters aan 2College Durendael. Het mooie hiervan is dat de scooters gedemonteerd mogen worden en een nieuw leven krijgen als levensecht leermiddel. Een echte circulaire gedachte. De onderdelen van de scooters worden ingezet voor de drift trike.
Het artikel over de donatie van de scooters door Van der Kruijs is met afstand de best bezochte post op de Facebookpagina van Durendael van het hele jaar 2023! En het artikel is pas in december geplaatst.
De bouw van de drift trike
Onderstaand geeft de totstandkoming van de Drift Trike weer in 6 obstakels. Deze obstakels worden voorzien van video of beeld ter illustratie.
Obstakel 1: Ontwerp
Vanaf de start van het project is Wim Pijnappels, bedrijfsleider van Metalco, actief betrokken bij het project. De leerlingen krijgen van Wim de opdracht om een voorvork te ontwerpen voor de elektrische drift trike. Wim laat hierbij eerst zien hoe dat in zijn bedrijf gebeurt. Daarna is het de beurt aan de leerling waarbij Wim helpt bij de denkstappen. Wim Pijnappels is een Bèta Technisch Professional pur sang en zijn inzicht, kennis en ervaring maakt grote indruk op de leerlingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er werkbare ideeën en ontwerpen worden gegenereerd door de klas. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol gastlessen uit het bedrijfsleven zijn voor de algemene vorming van een leerling.
Ook Wim Pijnappels was trots op de leerlingen zoals te lezen op zijn LinkedIn!
Obstakel 2: Motorcontroller
???Een goed voorbeeld van een relevant obstakel is het laten draaien van de elektromotor. Het laten draaien van de elektromotor betekent namelijk dat het elektrisch maken van de drift trike daadwerkelijk mogelijk is. Tijd investeren in alle opvolgende obstakels is het dan zeker waard! De leerlingen hebben hiervoor het pad van reverse engineering gekozen. Hierbij is een werkende scooter ontleed, draad per draad. Dit totdat alleen de bedrading resteerde voor het laten draaien van de motor. Deze draden werden met behulp van een multimeter geanalyseerd.
De kernvragen waren:
– Is het een analoog signaal?
– Is het een digitaal signaal?
– Wat is het voltage van het signaal?
– Zijn er kabels rechtstreeks op het chassis of accu verbonden (risico!)?
– Is er een overzicht te maken van de individuele functies van de bedrading?
– Is er een samenhang in de functies?
Uiteindelijk slaagden de leerlingen er in de kabelboom te doorgronden wat geleid heeft tot dit mooie betekenisvolle moment!
Obstakel 3: Achterbrug
Het concept van de nieuwe voorvork voor de elektrische drift trike is om de achterbrug van de scooter te combineren met de bestaande voorvork. Een slim plan waardoor een goede passing van het elektrisch scooter wiel wordt gegarandeerd. Leerlingen die hun kwaliteiten konden laten zien met bedraden, geven nu de ruimte aan leerlingen die handig zijn met sleutelen. Zo kent het project meerdere rollen en kan iedereen bijdragen.
Een duidelijk voorbeeld van “iedereen kan bijdragen” zijn deze leerlingen. Ze werden namelijk niet warm van sleutelen of bedraden. Echter de onderdelen van de elektrische Kart, een ander project, moesten paars worden. Hiervoor hebben de leerlingen een spuitcabine gebouwd, de onderdelen losgeschroefd, ontvet, primer geplaatst en gespoten. Een fantastische bijdrage.
Obstakel 4: Constructie voorvork
Er wordt wel eens gezegd dat de reis belangrijker is dan de eindbestemming. Dat klopt in dit geval volledig. De leerlingen mochten namelijk onder leiding van professionals van Metalco de nieuwe voorvork construeren. Hierbij konden de leerlingen, naast de cultuur van een bedrijf ervaren, de volgende zaken doen:
- een werkstuk veilig zekeren;
- inmeten van een werkstuk;
- metaal slijpen;
- lassen;
- veiligheidsmiddelen dragen.
Hier wordt de waarde van het bedrijfsleven wederom duidelijk. We bieden de leerling veel meer dan mogelijk is vanuit het klaslokaal. Een enorme winst!
2College Durendael liet dit moment niet zomaar voorbij gaan en heeft er een artikel aan gewijd.
Obstakel 5: Plaatsen voorvork
De leerlingen hebben nu een nieuw obstakel te overwinnen. De controller van de elektromotor past op de elektromotor en hiervoor moet draad worden getapt. De remkabels van de scooter wordt overgeplaatst naar de drift trike maar deze is roestig en te lang. Er moeten voetsteunen worden gemaakt, de originele voorzieningen van de vering lijkt hiervoor de perfecte locatie. Er zijn veel gevaarlijke uitstekende stukken metaal die moeten worden verwijderd. De drift trike begint vorm te krijgen maar nu moeten de leerlingen aan de slag met metaalbewerking.
Obstakel 6: Bedrading
De leerlingen werken nu aan het laatste grote obstakel, het bedraden van de signaal- en stroomkabels en het aansluiten van de accu en contactoren. Bij deze klus komt veel geduld kijken en begrip van weerstand, spanning en stroomsterkte. De kennis van digitale en analoge signalen wordt nu toegepast. De leerlingen laten creativiteit zien door de schakelaar van het licht een nieuwe toepassing te geven, het aan en uit zetten van de drift trike. Een ontzettend leuke toevoeging is het gebruik van de knop voor de claxon voor de snelle stand van de controller.
Het doel: Driften bij de Voltage
En dan is het zover, het doel is bereikt! De leerlingen hebben alle obstakels overwonnen en het resultaat mag er zijn! Zowel Wim Pijnappels als de coach is ontzettend trots. Het is genieten om de leerlingen te zien genieten. Hier kan nog véél meer over gezegd worden maar de onderstaande video doet dit al uitstekend.
Facebookpagina 2College Durendael met een post over driften bij de Voltage.
Artikel website 2College Durendael over driften bij de Voltage.