Inleiding
Karten is een geweldig leuke en populaire sport! Er ligt voor de kartsport een mooie kans om te verduurzamen door mee te gaan in transitie van verbrandingsmotoren naar elektromotoren. Een veelgehoord argument is het inleveren op geluid en de emotie die hiermee gepaard gaat. Natuurlijk is het ook daadwerkelijk zo dat de diverse karakters van een hoogtoerige tweetakt, of de koppelrijke viertakt met of zonder schakelbak onderdeel is van het plezier en leercurve van de rijder. Echter, hiervoor komen lagere onderhoudskosten en minder uitstoot voor terug en het enorme koppel vanaf stilstand voor terug. En vergeet niet, koppel wint races, niet PK!
Opdracht
In deze opdracht ga je samen met je team een kart op benzine ombouwen naar elektrisch. Het budget wat je hiervoor beschikbaar hebt is € 6000. Je werkt hierbij in teamverband, met diverse bedrijven en ROC Tilburg. De tijd die hiervoor beschikbaar is, is 12 weken à 6 uur per week. De kennis die hiervoor benodigd is doe je op tijdens het keuzevak Elektrische Voertuigen wat je dient af te ronden met een voldoende. Aan het eind van de opdracht mag je met je team rijden op de kartbaan van de Voltage!!
Werkvelden
- Mobiliteit
- Metaal & Metalektro
Partners
Werkopdrachten
- Houd een interview met de opdrachtgever met als doel de specificaties van de opdracht helder te krijgen. Maak hiervan een kort verslag en koppel dit terug aan de opdrachtgever (A1, A5).
- Gegeven het toerental van de elektromotor en de bandenmaat, bereken de tandwieloverbrenging om de juiste maximale snelheid te krijgen voor de kartbaan (A2).
- Maak een rolverdeling binnen het team en verwerk dit in een planning voor de duur van het project. Koppel periodiek de voortgang terug aan de opdrachtgever en geef aan waar het project een bottleneck ervaart en vanwege welke reden. Geef objectief aan waar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt (A3, A8, B1, B2).
- Programmeer een motorcontroller en let hierbij op het aansluiten van de parameters met de specificaties van de motor en benodigd vermogen van de kart (A4, E4).
- Analyseer de resultaten van de elektromotor op een testbank, stel zo nodig de parameters van de controller bij (A6).
- Ontwerp een houder voor de accu waarin “dempende materialen” worden verwerkt die de trillingen van het wegdek opvangt en daarmee de batterij beschermt. Maak hier minimaal 3 varianten voor (A7, E11).
- Verplaats je in de klant van de opdrachtgever, bedenk een aanvulling op de opdracht die waarde toevoegt voor de opdrachtgever (B3).
- Maak een overzicht van opleidingen en beroepen waarmee je in aanraking bent gekomen tijdens het uitvoeren van de opdracht. Geef aan welke van deze opleidingen of beroepen jouw aandacht heeft getrokken en waarom (C1).
- Ontwerp en maak samen met het bedrijf Metalco de beugels om de batterij-box aan het chassis van de kart te bevestigen. Houd hierbij rekening dat de “flex” van het chassis niet te voornaam beïnvloed wordt (D1, E5).
- Maak een werkopstelling waarbij op een juiste en veilige manier de accu wordt aangesloten op de kart conform NEN9140 veilig werken aan E-Voertuigen. Let hierbij op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en afbakening van de werkomgeving (E1, E2).
- Plaats de correcte waarschuwingsstickers op het voertuig (E1, E2).
- Controleer en stel waar nodig het remsysteem van de kart bij. Maak een afweging of eventueel revisie noodzakelijk is (E6).
- Installeer de motor, overbrenging, controller, pedaal (hall effect sensor) en accu volgens de instructies van de leverancier en veiligheidsvoorschriften van NEN9140 (E1, E2, E7).
- Onderhoud de werkplaats (lokaal). Draag hierbij zorg voor een nette werkomgeving, opruimen van het gereedschap en veiligstellen van het werkstuk (E8).
- Stel een lijst op waarbij systematisch de producteisen, zoals opgesteld door de opdrachtgever, worden gecontroleerd. Voer een kwaliteitscontrole uit op deze punten en zorg voor een eenduidige en controleerbare verslaglegging hiervan. Koppel afwijkingen terug en plan herstelactiviteiten in (E9).
- Rond het keuzevak “Elektrische voertuigen” af met een voldoende (E10).
- Meet de aangesloten elektronica door op de juiste werking en controleer potentiële gevaren. Gebruik hiervoor de aangewezen meetapparatuur of een veilige manier. Houd hierbij de veiligheidsvoorschriften van NEN9140 aan (E3, E13).
- Maak een keuze voor de batterijchemie, leg per chemische samenstelling uit wat de impact is op het milieu (F1).
- Onderzoek welk type elektromotor het meest geschikt is voor de toepassing, onderzoek daarnaast het gewenst vermogen, keuze van de controller en het accupakket (E11).
- Koop materiaal in voor het bouwen van het project, zorg voor een correcte administratie en respecteer hierbij het budget (A6).