Ti 2

Steven Bruyninckx

Nov 4, 2023

Je kunt beschrijven hoe het Nederlands onderwijsstelsel in elkaar zit, met name de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bovendien kun je aangeven wat er momenteel in het onderwijs aan het veranderen is en wat jij daarvan vindt.

De uiteenzetting van de bovenstaande leeruitkomst is de volgende:

1) Beschrijf het Nederlands onderwijsstelsel.

2) Geef aan wat verandert in het onderwijs en geef hierover een mening.

Beschrijving Nederlands onderwijsstelsel

Een goed overzicht van een Nederlandse onderwijsstelsel vond ik in de onderstaande twee schematische weergaven, de overzichten vullen elkaar aan en vormen samen een informatief beeld.

Veranderingen in het onderwijs

Er zijn twee ontwikkelingen die ik omarm die specifiek gericht zijn op het VMBO.

-Sterk Techniekonderwijs (STO)
-Techniek en Innovatief Vakmanschap (TIV)

Deze ontwikkelingen zorgen voor een injectie van Techniekonderwijs in het VMBO. Daarnaast wordt het aanbod van praktijkvakken groter en kwalitatief beter voor Basis, Kader en zelfs TL en GL.

 

STO

STO bewerkstelligt techniekpromotie in het onderwijs samen met mensen van technische bedrijven. Hiervoor ontwikkelt STO allerlei manieren waarop mensen zich kunnen oriënteren in de techniek, ervaring kunnen opdoen of zich kunnen om- of bijscholen.

Het plan draait het om vijf actiepunten:
-Meer techniek in het onderwijs;
-Regionale promotie van techniek;
-Sterkere betrokkenheid van technische bedrijven;
-Leren en werken in techniek voor 23+’ers;
-Inzicht in voortgang, met data.

Om dit te faciliteren is een subsidie beschikbaar waarvan de school waar ik werk gebruik maakt.

Het positieve effect hiervan laat zich zien in de onderstaande voorbeelden:

-Aanschaf nieuwe en actuele fysieke leermiddelen voor de technische keuzevakken;
-Uitbreiding technische keuzevakken en docenten;
-Betere aansluiting met het bedrijfsleven;
-Uitbreiding en borging actiteiten in de regio (Toekomstig Techniek Talent, Techniek Carrousel ROC, Girls Day Techniek, Dag van de Techniek, etc.);
-Financiering van een Makerspace.

 

TIV

Het programma Techniek en Innovatief Vakmanschap (TIV) is een breed licentievrij techniek programma dat leerlingen enthousiasmeert en voorbereidt op de doorstroom naar verschillende technische mbo-opleidingen en het havo. In het programma staat innovatief vakmanschap centraal: Het programma sluit aan bij innovatieve ontwikkelingen binnen de technische sectoren maar is daarnaast ook
sterk gericht op het vakmanschap, waarbij vakkennis en -vaardigheden voor het daadwerkelijk maken van producten, het installeren en/of onderhouden van systemen en het verlenen van diensten een grote rol spelen.

Het examenprogramma bestaat uit zes domeinen. Vier domeinen bevatten dezelfde eindtermen voor alle praktijkgerichte programma’s (A, B, C en F).
Twee van de domeinen zijn programmaspecifiek ingevuld (D en E).
De domeinen binnen het examenprogramma zijn:
A. praktijkgerichte vaardigheden
B. werken in opdracht van een externe opdrachtgever
C. loopbaanontwikkeling
D. werkvelden
E. programmaspecifieke vaardigheden en kennis
F. mondiale vraagstukken

De school waar ik werkzaam ben is een pilotschool voor TIV. Ook voor de doorontwikkeling van TIV is subsidie beschikbaar. Het effect hiervan zit in lijn zoals omschreven bij STO.
Onderstaand een bijdrage van onze school tijdens een inspiratiemarkt. Hierbij laten scholen de ontwikkeling van een praktijk gericht programma zien.

 

Mening over ontwikkelingen

In mijn rol als Techniekdocent ben ik zeer enthousiast over de ontwikkelingen zoals bovenstaand beschreven. Er vindt een duidelijke inhaalslag plaats op praktijkgericht en technisch onderwijs voor het volledige VMBO, dus niet alleen basis en kader. Ik denk hierbij ook aan de praktijkroute voor Havisten waar een pilot voor in de planning staat. Zeer actueel in het nieuws is de oproep vanuit de minister van onderwijs is om na het afronden van de HAVO of VWO een MBO opleiding te overwegen. Mijn wens is dat dit bijdraagt aan een herwaardering van beroepsgericht onderwijs en dat we langzaam afscheid nemen van het idee dat een technisch beroep “vies” is en slecht betaald wordt.

Related Articles

Presentatie “Play Your Way to Knowledge”

Presentatie “Play Your Way to Knowledge”

Voorstellen-Vader van twee -Docent Science 2College Durendael, Oisterwijk  Fields of Education:      -Robotics      -Makerspace Education      -STEAM      -Electric Vehicles -Schoolhouder Wing Chun Kung Fu Federatie -Eigenaar DMO Spors Cars Agenda14:30u - 14:40u:...